Lihasvoimaharjoittelua kutsutaan monilla nimillä, kuten vastus-, paino-, lihaskunto-, kuntosali- ja voimaharjoittelu. Tässä artikkelissa keskitytään erityisesti lihasmassan ja -voiman merkitykseen terveydelle ja siksi käytetään termiä lihasvoimaharjoittelu. Lihasvoimaharjoitteita tehdään yleensä levytangoilla, käsipainoilla ja tarkoitusta varten suunnitelluilla laitteilla.
Tämä ohje on pääasiassa suunnattu keski-ikäisille ja sitä vanhemmille miehille ja naisille, mutta myös nuoremmat voivat hyvin toteuttaa tässä neuvottua lihasvoimaharjoittelua.
Lihasvoimaharjoittelu lisää terveyttä
Cooper ym. osoittivat meta-analyysissään alhaisen lihasvoiman lisäävän ennenaikaisen kuoleman riskiä selvästi iäkkäillä. Kaiken lisäksi myös nuorilla havaittiin vastaavanlainen ilmiö.
Lihasvoimaharjoittelu vahvistaa merkittävästi lihaksia ja luustoa sekä vähentää kehon rasvakudoksen määrää. Sitä voidaan pitää tehokkaimpana vartaloa muokkaavana liikuntamuotona. Tämän lisäksi lihasvoimaharjoittelu on varsinaista terveysliikuntaa. Liikuntasuositukset Liikunta on lääkettä (Liikunta-suositus) suosittelevatkin kaikille aikuisille kestävyysliikunnan ohella myös lihasvoimaharjoittelua vähintään kahtena päivänä viikossa.
Lihasvoimaharjoittelu ehkäisee ja hoitaa tuki- ja liikuntaelimistön niin sanottuja TULE-vaivoja kuten selkä-, hartia- ja nivelrikkokipuja. Viime aikoina on kiinnitetty huomiota lihasvoimaharjoittelun tärkeyteen painonhallinnassa. Eräässä iäkkäillä miehillä suoritetussa 4 kuukautta kestäneessä tutkimuksessa kahdesti viikossa tapahtuva lihasvoimaharjoittelu vähensi rasvakudosta 10–11 % ilman muutoksia ruokavaliossa. Vaikka rasvakudos vähenee, paino ei välttämättä laske, koska lihasmassaa tulee vastaavasti lisää. Koska lihas on aineenvaihdunnallisesti aktiivinen kudos, lihasmassan kasvu parantaa elimistön insuliinin vaikutusta (insuliiniherkkyyttä). Lihasvoimaharjoittelun on todettu parantavan sokeritasapainoa tyypin 2 diabeteksessa.
Tuoreimpien tutkimusten mukaan lihasvoimaharjoittelu on myös todellista aivojumppaa. Lihasvoimaharjoittelu näyttäisi parantavan useita kognition osa-alueita ikääntyneillä, mikä tarkoittaa, että se voi ehkäistä muistisairauksia. Lihasvoimailu parantaa myös mielialaa, ja sen olisi hyvä olla osana masennus- ja ahdistuspotilaiden hoitoa. Neurologisista sairauksista kärsivien potilaiden tila usein heikkenee nopeasti, kun heidän liikkumisensa rajoittuu. Täten lihasvoimailua pitäisi harrastaa aina ja varsinkin silloin, kun tarvitaan hermoston kaikki kapasiteetti käyttöön, kuten neurologisten sairauksien puhjetessa tai pahentuessa. Erityisen hyvää aivojumppaa on jalkojen isojen lihasten käyttö raskailla painoilla, esimerkiksi jalkakyykky ja -prässi.
Lihasvoimaharjoittelua tarvitaan ikääntyvien terveyden säilyttämiseksi
Lihasvoima on suurimmillaan noin 30 vuoden iässä, jonka jälkeen siinä tapahtuu hiljaista vähenemistä vauhdin kiihtyessä myöhäisessä keski-iässä. Monet jokapäiväiset toiminnot, kuten nouseminen, kävely ja tavaroiden nostelu, edellyttävät lihasvoimaa. Iäkkäillä henkilöillä portaiden tai tuolilta nousu vaatii jopa 80 % mitatusta reisilihasvoimamaksimista, kun taas nuorilla aikuisilla vastaava luku on 40–50 %. Lihasvoiman säilyminen onkin tarpeen, jotta vanhus selviytyy päivittäisistä askareistaan itsenäisesti. Monet tavalliset sairaudet heikentävät herkästi voimatasoja iäkkäillä. Lihasvoimaa pitäisi olla kunnolla reservissä, jotta sairauksien jälkeen pääsisi vielä sängystä ylös eikä jäisi petipotilaaksi. Siksi lihasvoimaa pitäisi harjoittaa hyvissä ajoin.
Jo muutaman kuukauden pituinen säännöllinen lihasvoimaharjoittelu lisää iäkkäiden lihasvoimaa 10–30 %. Lihasvoimaharjoittelu on vanhenemiseen liittyvän lihaskadon (sarkopenia) tärkein ehkäisy- ja hoitomuoto. Lisäksi lihasvoimaharjoittelu ylläpitää tai jopa lisää luun lujuutta molemmilla sukupuolilla. Näistä syistä lihasvoimaharjoittelun pitäisi sisältyä ikään sovellettuna jokaisen seniorikansalaisen elintapoihin, sillä kyky kehittää lihaksistoa ja luustoa säilyy koko eliniän.
Lihasvoimaharjoittelu liikuntamuotona
Lihasvoimaharjoittelu on turvallinen liikunnan muoto myös erittäin iäkkäille ja jopa heikkokuntoisille ihmisille, kunhan liikkeet suoritetaan hallitusti ja rauhallisesti oikealla tekniikalla. Lihasvoimaharjoittelusta on paljon tietoa kirjoissa ja sosiaalisessa mediassa. Hyvä ystävä, jolle kuntosaliharjoittelu on tuttua, voi myös opastaa alkuun. Mikäli näin asiat eivät avaudu, harjoitteluohjelma kannattaa käynnistää liikunnanohjaajan kanssa, jolloin lihasvoimaharjoittelu on myös tehokkaampaa. Kuntosaleilla on ammattitaitoista henkilökuntaa ja tarvittaessa voi palkata oman henkilökohtaisen ohjaajan (personal trainer). Lisäksi on yhä enemmän iäkkäiden ohjaukseen suuntautuneita fysioterapeutteja, jotka tarjoavat palveluitaan fysioterapialaitoksissa. Myös iäkkäille suunnattuja kuntosaleja on perustettu Suomeen.
Lihasvoimaharjoittelun toteuttaminen
Mitä tehokkaammin lihasvoimaharjoittelu suoritetaan sitä enemmän se kiihdyttää lihaksiston ja luuston kehittymistä. Liikuntavammojen ehkäisemiseksi tulisi harjoituksen alkuun sisällyttää lämmittelyvaihe, joka voi esimerkiksi sisältää 5 minuuttia ensimmäistä harjoitteluliikettä pienillä painoilla ja pitkillä sarjoilla. Sen lisäksi jokaisessa liikkeessä pari sarjaa kannattaa suorittaa hieman kevyemmällä kuormalla tuntuman saamiseksi. Viimeisessä sarjassa painot ovat jo sellaiset, että ne tuntuvat niin raskailta, että henkilö on lähellä uupumustilaa – toisin sanoen hän jaksaisi tehdä korkeintaan 1–2 toistoa lisää hyvällä tekniikalla . Harjoituksen pitää olla myös progressiivista, toisin sanoen lihaksen voimistuessa vastusta lisätään.
Lihasvoimien kehittyminen edellyttää vähintään 2–3 kertaa viikossa suuria lihasryhmiä kuormittavaa 20–60 minuutin kestoista liikuntakertaa. Viimeistään siinä vaiheessa, kun viikoittaisten lihasvoimaharjoitusten määrä nousee neljään, on lihasryhmiä jaettava eri harjoituskerroille, jotta palautumiselle jää aikaa.
Erilaisilla toistomäärillä saavutetaan erilaista lihaskuntoa. Voima kehittyy parhaiten maksiminostoilla tai lähellä sitä (1−3 toistoa), mutta tämä voi rasittaa liiaksi tuki- ja liikuntaelimistöä ja lisätä liikuntavammoja. Lihaksia kasvatetaan parhaiten nostamalla keskiraskaita painoja noin 8–12 toistoa/sarja ja lepäämällä sarjojen välillä 60–90 sekuntia. Tämä toistomäärä tarkoittaa painoja, jotka ovat 70–80 % yhden toiston maksimisuorituksesta. Ne kehittävät melko hyvin myös lihasvoimaa ja ovat selvästi turvallisempia kuin maksimisuoritukset. Siksi terveysliikunnassa suositaan tätä niin sanottua hypertrofista lihasharjoittelua (bodaus). Tästä pidemmät toistot (varsinkin yli 20) kehittävät jo enemmän lihaskestävyyttä. Lihasvoimaharjoittelun yhteydessä on kiinnitettävä huomiota myös riittävään proteiinin saantiin.
Lihasvoimaharjoittelu tulee aina suorittaa lämpimillä lihaksilla ja liikeradat tehdä hyvällä ja puhtaalla tekniikalla. Liikkeiden lopussa lihakseen tulee polttavaa tunnetta. Tämä on ihan normaalia ja merkki harjoittelun tehokkuudesta.
Varotoimia
Jos liikettä tehdessä tuntuu varsinaista haittaavaa kipua, liikettä ei pidä jatkaa. Tällaisissa tapauksissa kyseessä voivat olla esimerkiksi nivelrikko tai jänteiden tulehdukset. Asia kannattaa selvittää lääkärin vastaanotolla ja etsiä esimerkiksi kuntosalin koulutetun henkilökunnan kanssa mahdollinen vaihtoehtoinen liike, jolla voi harjoitella ilman kipuja. Esimerkiksi polven nivelrikossa jalkakyykky voi tuottaa kipuja, mutta jalkaprässi hyvän lämmittelyn jälkeen voi sujua mallikkaasti.
Lihasvoimaharjoitteluohjelmia
Parhaiten lihasvoimaa saa kehitettyä kuntosalilla, jossa painoja voi helposti lisätä voimien kasvaessa. Lihasvoimaharjoittelun vaikutuksia selvittävissä tutkimuksissa harjoittelua on yleensä ollut 2–3 kertaa viikossa (ei peräkkäisinä päivinä). Tutkimuksissa käytetyissä harjoitusohjelmissa on ollut 5–15 eri liikettä, joista tavallisimpia ovat olleet jalkaprässi, jalkakyykky, hack-kyykky, reidenojennus, reidenkoukistus, pohjenousu, penkkipunnerrus, hartiapunnerrus, selkätalja, selkäsoutu, selänojennus, istumaannousu, ojentajapunnerrus ja hauiskääntö. Suurimmat lihasryhmät ja raskaimmat liikkeet on harjoiteltu ensin ja sarjat suoritettu usein uupumustilaan tai lähelle sitä. Tavallisesti yhdessä liikkeessä on ollut 1–4 sarjaa, joissa kussakin 8–15 toistoa (50–85 %:n kuormalla yhden toiston maksimista).
Taulukkoon 1-jakoinen lihasvoimaharjoitusohjelma suoritetaan 2(– on laadittu tyypillinen esimerkki lihasvoimaharjoitusohjelmasta. Kannattaa aina miettiä jo ennakkoon, mitä tekee siinä tapauksessa, jos ei saakaan painoja ylös. Esimerkiksi kyykyissä ja punnerruksissa kannattaa käyttää apuna turvarautoja ja stoppareita, joihin painot voi laskea tarvittaessa. Pysyvien tuloksien saamiseksi harjoittelun täytyy olla säännöllistä.. Kehityksen hiipuessa on yleensä hyvä hetki vaihtaa ohjelmaa.
Vaihtelua saa tekemällä välillä ensin ylävartalon liikkeet (hartia ja rinta) ja sitten vasta alavartalon liikkeitä (pakara ja reidet) ja vaikka 3 kuukauden kuluttua taas päinvastoin. Lisäksi lihasta voi harjoitella eri liikkeillä, esimerkiksi pakaraa ja etureisiä kokeilemalla jalkaprässin sijaan hack-kyykkyä (taulukko 1-jakoinen lihasvoimaharjoitusohjelma suoritetaan 2(–). Toisaalta voi siirtyä tekemään 2-jakoista ohjelmaa, jos on halukas harjoittelemaan 3 kertaa viikossa (taulukko 2-jakoinen lihasvoimaharjoitusohjelma suoritetaan 3 kertaa v). Tarkoituksena on siis "yllättää" lihakset vaihtamalla aika ajoin ohjelmaa. Kerran viikossa harjoittelu voi ylläpitää jonkin aikaa jo saavutettuja tuloksia.
Seuraavat ohjelmat ovat suositeltavia riittävän hyväkuntoisille henkilöille. Harjoitusta kevennetään tarpeen mukaan. Esimerkiksi hyvin heikkokuntoisilla vanhuksilla fysioterapeutin kotikäynnillä tapahtuva harjoittelu antaa tarvittavan lihasvoimareservin kotona pärjäämiseen. Tällöin turvallisesti tuolissa suoritettavat ylävartaloliikkeet esimerkiksi pienillä käsipainoilla ja seisomaan nousut omalla painolla saattavat olla riittäviä harjoitteita.
Päivä | Lihas | Liike | Sarjat x Toistot |
---|---|---|---|
Harjoittelua edeltää noin 5 minuutin lämmittelyjakso ensimmäisellä liikkeellä. Lepoaika sarjojen välillä noin 60–90 sekuntia ja harjoitus suoritetaan noin 45 minuutin sisällä. | |||
I Alavartalo Esim. maanantai |
pakara ja etureisi | hack-kyykky | 3 × 8–12 |
pakara ja etureisi | jalkaprässi | 3 × 8–12 | |
etureisi | reiden ojennus | 3 × 8–12 | |
takareisi | reiden koukistus | 3 × 8–12 | |
pohje | pohjenousu | 3 × 8–12 | |
alaselkä | selän ojennus | 3 × 8–12 | |
vatsa | istumaannousu | 3 × 8–12 | |
II Ylävartalo Esim. tiistai |
yläselkä | selkätalja | 3 × 8–12 |
rinta | penkkipunnerrus | 3 × 8–12 | |
hartia | hartiapunnerrus | 3 × 8–12 | |
ojentaja | ojentajapunnerrus | 3 × 8–12 | |
hauis | hauiskääntö | 3 × 8–12 | |
alaselkä | selän ojennus | 3 × 8–12 | |
vatsa | istumaan nousu | 3 × 8–12 | |
III Koko vartalo Esim. perjantai |
pakara ja etureisi | jalkaprässi | 3 × 8–12 |
etureisi | reiden ojennus | 3 × 8–12 | |
takareisi | reiden koukistus | 3 × 8–12 | |
pohje | pohjenousu | 3 × 8–12 | |
yläselkä | selkätalja | 3 × 8–12 | |
rinta | penkkipunnerrus | 3 × 8–12 | |
hartia | hartiapunnerrus | 3 × 8–12 |
Ravitsemus
Lihasvoimaharjoittelun aikana pitää huolehtia hyvästä ravitsemuksesta, ks. Lihasvoimaharjoittelu ja ruokavalio sekä Ikääntyneiden ravitsemus ja Ikääntyneen laihduttaminen.
Kirjallisuutta
- Sundell J. Hidasta vanhenemista. Docendo 2023.
- Sundell J. Hippokrateen soturi. Docendo 2021.
- Sundell J. Lihasvoimaharjoittelu on liian vähän käytetty täsmälääke lihavuudessa ja vanhuudessa. Duodecim 2011;127:335–41.
- Sundell J. Resistance training is an effective tool against metabolic and frailty syndromes. Advances in Preventive Medicine 2011; Article ID 984683, 7 pages.