Tulostettava versio potilasohjeesta
- Pään ja kaulan alueen syöpien sädehoito ja suun terveys, ks. Syöpäkasvaimet ja suun terveys.
Sädehoito ja suuoireet
- Sädehoito aiheuttaa runsaasti sekä ohimeneviä että pysyviä vaurioita suun alueella (taulukko Syöpäkasvaimet ja suun terveys). Haittoihin kuuluvat vähentynyt syljeneritys (ks. Kuiva suu), makuaistihäiriöt, limakalvomuutokset, lihasten lyheneminen ja kiristyminen, leukalukko, osittainen pehmyt- ja kovakudoksen tuhoutuminen sekä hampaiden lisääntynyt reikiintyminen (ks. Karies (hampaan reikiintyminen)).
- Vakavin haittavaikutus on luun säteilyvaurio eli osteoradionekroosi, johon liittyy suun limakalvolta luuhun asti auki oleva haavauma, jonka paraneminen on viivästynyt yli 6 kuukautta.
Mitä voit tehdä itse?
- Harjaa hampaat kahdesti päivässä pehmeällä hammasharjalla, jos pystyt avaamaan suuta riittävästi.
- Huuhtele, purskuttele ja kurlaa suuta usein joko vedellä, haalealla suolaliuoksella (1 tl suolaa + 2 dl vettä), suola-soodaliuoksella (1 tl suolaa + 1 tl ruokasoodaa + 1 l vettä) tai vedellä laimennetulla klooriheksidiiniliuoksella (suhteessa 1:4).
- Puhdista katteinen kieli esimerkiksi pehmeällä hammasharjalla ja 1-prosenttisella vetyperoksidilla.
- Rasvaa huulet säännöllisesti.
- Ruokailun helpottamiseksi imeskele syljeneritystä lisääviä tabletteja (Salivin®) tai jääpaloja ennen ateriaa.
- Limakalvojen ollessa kovin kivuliaat käytä puuduttavaa lidokaiinia kurlausvetenä (15 ml purskuttaen ja 15 ml nielaisten) tai lidokaiinimikstuuraa (20 ml/mg; 5–10 ml purskuttaen ja hitaasti niellen).
- Jos sinulla on proteesit ja limakalvosi ovat hyvin arat, käytä päiväsaikaan proteeseja mahdollisimman vähän ja yöllä mielellään älä lainkaan.
- Jos suu tuntuu aamuisin kuivalta, voitele limakalvot illalla parafiiniöljyllä, vaseliinilla tai oliiviöljyllä, johon on sekoitettu pisara piparminttuöljyä.
Milloin hammaslääkäriin?
- Varaa aika suun ja hampaiden tarkastukseen ennen sädehoitojen aloittamista.
- Käy ensimmäisenä sädehoitojen jälkeisenä vuotena 3 kuukauden välein hammaslääkärin tarkastuksissa.
Hammaslääkärissä
- Mahdolliset tulehdukset suussa ja hampaissa tulee hoidattaa ennen sädehoitojen aloittamista.
- Sädehoidon jälkeen hampaat, jotka ovat olleet sädekentän alueella, hoidetaan mahdollisimman konservatiivisesti. Hampaiden poistoa vältetään yli 60 Gy:n suuruisen sädeannoksen saaneilla alueilla.
- Jos sädehoidosta seuraa leukalukko, purentaelimen toiminta häiriintyy; suun avaus, ruokailu, suuhygienian ylläpito ja puhuminen vaikeutuvat. Hammaslääkäri kirjoittaa tarvittaessa lähetteen fysioterapiaan omatoimisten liikeharjoitusten opastamiseksi.