Tulostettava versio potilasohjeesta
Mitä ensin?
- Varmista ajoissa, että saamasi tai varaamasi käyntiaika sopii sinulle.
- Jos olet tulossa hoitotoimenpiteeseen, kysy hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä, kuinka kauan tapaaminen kestää ja millaisia hoidon jälkeisiä ohjeita on noudatettava.
- Jos olet uusi potilas, ota yhteys vanhaan hoitopaikkaasi ja pyydä lähettämään tietosi nykyiseen suun terveydenhuollon yksikköön.
- Mieti suun terveyttäsi koskevia seikkoja ja kysymyksiä, joista haluat keskustella käynnin yhteydessä.
- Mikäli huulessasi on herpes-infektio samaan aikaan kuin sinulle on varattu hoitokäynti suun terveydenhoitoon, on hoitoa syytä siirtää ajankohtaan, jolloin herpes on parantunut.
Miten toimit samana päivänä kun vastaanottoaikasi on?
- Puhdista (harjaus ja lankaus) hampaasi ja suusi huolellisesti juuri ennen käyntiä. Asiantuntijan on helpompi ja miellyttävämpi työskennellä puhtaassa kuin likaisessa suussa.
- Saavu ajoissa, jolloin sinulla on tarpeeksi aikaa täyttää huolellisesti hoitoasi varten tarvittavat esitietolomakkeet (varsinkin jos kysymyksessä ensimmäinen käynti) ja rentoutua ennen hoitoa.
- Ota sinulle mahdollisesti määrätty esilääkitys. Esilääkityksellä tarkoitetaan tässä ennen hoidon aloittamista suun kautta otettavaa rauhoittavaa lääkettä.
Miten osallistut suun terveydenhoitoosi vastaanotolla?
- Kerro tarkasti yleissairaudet, lääkeallergiat ja yliherkkyydet, joita sinulla on, sekä käytössäsi olevat lääkkeet, luontaistuotteet sekä muut hoidossa huomioon otettavat seikat. Nämä tiedot tarkistetaan vielä suullisesti jokaisen hoitojakson alussa, vaikka oletkin jo kirjannut ne esitietolomakkeeseen.
- Kuvaa suusi terveydentilaa ja kerro hoitoon hakeutumisen syyt ja aikaisemmista suun hoidoistasi.
- Kerro suun omahoitotottumuksistasi, kuten suuhygienia- ja ravintotottumuksistasi, sekä tupakoinnistasi, nuuskan ja alkoholin käytöstäsi. Kaikki nämä tottumukset vaikuttavat suun terveyteen.
- Älä pelkää kertoa peloistasi suun hoitoa kohtaan. Yhdessä hoitohenkilökunnan kanssa löydätte ratkaisun, joka auttaa sinua rentoutumaan hoidon aikana.
Miten toimit jos sinulla on diabetes?
- Varaa aikasi vastaanotolle aamulla heti lääkkeiden ottamisen ja aamiaisen jälkeen, jotta glukoositasapainosi ei häiriintyisi.
- Ota sinulle mahdollisesti määrätty mikrobilääke (antibiootti). Diabeteksen ollessa huonossa hoitotasapainossa komplikaatioriski suun hoidossa lisääntyy. Tällöin tarvitset antibioottitukihoitoa.
- Ennen toimenpidettä saattaa olla tarpeen mitata verenglukoosi riippuen sairaushistoriastasi ja lääkityksestäsi. Mikäli glukoosiarvosi on huomattavasti suurentunut, sinut ohjataan lääkärille ja hoitoaikasi siirretään toiseen ajankohtaan.
- Sinulle on ensiarvoisen tärkeää käydä kerran vuodessa suun hoidon tarpeen arvioinnissa hammaslääkärillä tai suuhygienistillä.
Miten osallistut suun terveydenhoitoosi käynnin jälkeen?
- Noudata toimenpiteen jälkeen saamiasi suun omahoito-ohjeita. Tarkastele ravinto-, suuhygienia- ja muita tottumuksiasi, jotka vaikuttavat myös suun terveyteen. Jos havaitset kehittämisen tarvetta, niin toimi tilanteen parantamiseksi.