Mikäli hammaskaaresta puuttuu joitakin hampaita, ne voidaan korvata irrotettavalla osaproteesilla. Osaproteeseja on kahdentyyppisiä: muovisia ja metallirunkoisia.
Metallirunkoinen osaproteesi
Metallirunkoinen osaproteesi, jota kutsutaan rankaproteesiksi, on valettu yksilöllisesti kromi-koboltista ja se tukeutuu napakasti omiin hampaisiin ja pysyy hyvin paikallaan (kuva ). Rankaproteesin etuna on myös se, että omien hampaiden ienrajat jäävät vapaiksi, jolloin ne eivät reikiinny yhtä helposti kuin muoviosaproteesin vierestä. Yläleuan rankaproteesi ei myöskään peitä suulakea niin laajalti kuin muovinen osaproteesi.
Akryylinen osaproteesi ja kokoproteesi
Akryylinen osaproteesi nojaa suun limakalvoon ja myötäilee omien hampaiden ienrajoja (kuva ). Proteesin pysyvyyttä voidaan parantaa kiinnittämällä se teräskoukuilla eli pinteillä omiin hampaisiin. Tällainen osaproteesi estää sylkeä huuhtomasta hammaskauloja, jolloin omat hampaat reikiintyvät helpommin ja ikenet tulehtuvat herkästi. Jotkut kokevat haitallisena sen, että suulaki peittyy yläleuan akryylista proteesia käytettäessä.
Jos kaikki hampaat puuttuvat, joudutaan hampaat korvaamaan kokoproteesilla (kuva ). Kokoproteesi on samanlainen kuin akryylinen osaproteesi, mutta se tukeutuu suun limakalvoon ja kitalakeen laajemmin. Kokoproteesia ei tehdä metallirunkoisena. Alaleuan kokoproteesin pitoa voidaan parantaa implanttikiinnityksen avulla (kuva Kiskokiinnitteisen proteesin irrotus).
Proteesin käyttö ja hoito
Joskus proteesiin tottuminen vie aikaa, varsinkin jos omia hampaita puuttuu useita ja henkilö on tottunut pureskelemaan muutamalla hampaalla. Kun suuhun laitetaan osaproteesi ja pureskelupinnat tulevat entiselleen, pitää pureskelutekniikka opetella uudelleen. Tämä vaatii muutaman päivän kärsivällistä totuttelua uuteen proteesiin.
Irrotettavat proteesit tulee tarkastaa muutaman vuoden välein. Tällöin katsotaan, miten ne istuvat suussa, onko purentakorkeus madaltunut, hankaavatko proteesit ja onko proteesin alla oleva limakalvo terve ja suussa jäljellä olevat hampaat kunnossa. Irrotettavat proteesit tuleekin pohjata aika ajoin, jotta vältytään kulumisen aiheuttamilta ongelmilta.
Suussa jäljellä olevat hampaat tulee puhdistaa tarkoin kahdesti päivässä. Myös hammasproteesit puhdistetaan samalla (ks. Erilaisten proteesien hammasproteesien puhdistaminen). Mikäli proteeseja ei pidetä suussa, niitä voi säilyttää kuivana lasissa tai kotelossa suun sienitulehduksen ehkäisemiseksi (ks. Suun sienitulehdukset).