Riketsioosit ovat täiden ja puutiaisten levittämiä kuumetauteja; ihmisen taudinaiheuttajia tunnetaan 18 erilaista. Ihminen ei voi tartuttaa tautia toiseen. Riketsioosit voivat aiheuttaa korkean kuumeen, johon liittyy kovaa päänsärkyä, nivel- ja lihaskipuja, imusolmukkeiden suurenemista tai ihottumia. Ilman ihottumia niitä on vaikea erottaa muista kuumetaudeista. Ihottumatyyppejä ovat esimerkiksi puremakohdan 0,5–2 cm:n läpimittainen "kuolionäppy", jonka keskusta on mustan ruven peittämä, toisaalta raajojen ja vartalon harva, punainen täplikkyys ja vyöruusua muistuttavat rakkularykelmät. Ihottuma voi olla vaikea huomata.
Yleisimmät matkailijoiden riketsioosit ovat rottapilkkukuume, Välimeren pilkkukuume, Afrikan pilkkukuume ja pensaikkopilkkukuume. Näistä muut kuin Välimeren pilkkukuume saadaan yleensä subtrooppisilta tai trooppisilta alueilta. Välimeren pilkkukuumetta levittävät koirien puutiaiset Etelä-Euroopan ja Pohjois-Afrikan esikaupunki- ja kaupunkialueilla. Rottapilkkukuume leviää rottien kirppujen välityksellä, usein satamissa ja rantalomakohteissa. Afrikan pilkkukuume on tavallinen Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tai itäiseltä Karibialta tulevalla luontomatkailijalla. Se leviää karjaeläinten puutiaisten välityksellä, jotka hakeutuvat kasvillisuudesta hanakasti puremaan ihmistä. Pensaikkopilkkukuumeen voi saada Kaakkois-Aasian ja läntisen Tyynenmeren maaseudulta, mm. riisiviljelmiltä ja metsänraivausalueilta. Matkailun myötä riketsioositkin ovat hiljalleen olleet levittäytymässä uusille alueille kuten pensaikkopilkkukuume Etelä-Amerikkaan. Muita riketsiooseja esiintyy satunnaisesti syrjäisissä paikoissa käyneillä luontomatkailijoilla. Usein puutiaisia ei huomata. Tauti voi alkaa matkalla tai kotimaahan saapumisen jälkeen.
Pilkkukuumeilta voi suojautua välttämällä kosketusta koiriin, kissoihin, jyrsijöihin ja karjaan, samoilua pensaikkoisilla alueilla sekä noudattamalla samoja varotoimenpiteitä kuin hyttysiltä suojautuessa. Myös permetriinillä käsitellyt retkeilykauppojen myymät vaatteet saattavat vähentää tartunnan riskiä.