Pisamat
Pisamat eli teerenpilkut (ephelis) ovat 2–5 millimetrin kokoisia vaaleanruskeita läiskiä kasvoissa ja joskus muuallakin ihossa (kuva ). Niitä on punatukkaisilla useammin kuin muilla. Pisamat tummuvat auringossa ja häviävät talvella. Ne eivät ole luomia, sillä ihossa eri solujen määrä on normaali. Kyseessä on paikallinen melaniinipigmentin liikatuotanto. Lasten pisamat häviävät miltei aina iän lisääntyessä.
Kesakot
Kesakot (lentigo) ovat pigmenttiläiskiä, joiden väri säilyy ympäri vuoden. Orvaskedessä olevan melaniinipigmentin määrä on paikallisesti lisääntynyt. Luomisolusaarekkeita ei kesakossa ole. Kesakoita ovat tavallinen kesakko (lentigo simplex) ja auringonvalon aiheuttama aktiininen lentigo (l. solaarilentigo, l. lentigo senilis) (kuva ).
Pienet kesakot eivät muutu pahanlaatuisiksi. Sen sijaan suuri, kasvoissa oleva jättikesakko (kuva ) voi muuttua melanooman esiasteeksi (lentigo maligna) ja siitä varsinaiseksi melanoomaksi (lentigo maligna-melanooma).
Civatten poikiloderma
Civatten poikiloderma (ihokirjotauti) on aikuisiällä kaulan sivulle ilmaantuva verkkomainen, hailakka pigmentaatio (kuva ). Leuankärjen alla varjossa oleva ihoalue säilyy vaaleana. Civatten poikiloderman aiheuttaa pitkäaikainen aurinkoaltistus. Ongelma on kosmeettinen eikä vaadi hoitoa.
Maitokahviläiskä
Maitokahviläiskä (café au lait-läiskä) on soikea, jopa usean senttimetrin läpimittainen maitokahvin värinen pigmenttiläiskä vartalolla (kuva ). Alle kuusi maitokahviläiskää samalla henkilöllä ei edellytä lisätutkimuksia. Kuusi tai useampi vähintään senttimetrin läpimittainen läiskä voi olla merkki neurofibromatoosi 1-nimisestä perinnöllisestä sairaudesta.
Beckerin luomi
Beckerin luomi eli Beckerin melanoosi ei ole melanosyyttiluomi vaan orvaskeden ja verinahan rakenteista syntynyt hyvälaatuinen pigmentoitunut ja usein karvaa kasvava läiskä ihossa. Se on tyypillisimmillään 1–2 kämmenen kokoinen, esiintyy hartiassa, rintakehällä tai lavassa miehellä, joskus naisellakin, ja on ilmestynyt siihen murrosiässä (kuva ). Muutos on vaaraton.
Dermaalinen melanosytoosi eli mongoliläiskä
Dermaalinen melanosytoosi (mongoliläiskä) on synnynnäinen pigmenttimuutos (kuva ). Se on harvinainen vaaleaihoisella, mutta tavallinen erityisesti aasialaista syntyperää olevilla lapsilla. Sitä aiheuttaa sikiökautena syvemmälle verinahkaan jääneiden pigmenttisolujen eli melanosyyttien tuottama pigmentti.
Se on tavallisimmin yksittäinen tai useampi siniharmaa läiskä ristiselässä tai pakaroissa. Läiskä häviää yleensä kouluikään mennessä. Hoitoa ei tarvita.
Maksaläiskä
Maksaläiskä (melasma) on tumma, suurehko läiskä tavallisesti naisen poskessa tai otsassa, usein melko symmetrisenä molemmin puolin (kuva ). Se syntyy usein raskauden aikana tai ehkäisytablettien tai muun hormonihoidon seurauksena. Läiskä vaalenee usein synnytyksen jälkeen. Se tummuu auringossa. Tummumista voi estää käyttämällä auringonsuojavoidetta (UVA- ja UVB suoja, suojakerroin 30–50).
Maksaläiskää ei tarvitse hoitaa. Sen aiheuttamaa kosmeettista haittaa voi peittää meikkivoiteella. Paikallishoitoina voidaan käyttää tretinoiinia, atselaiinihappoa ja hydrokinonia sisältäviä voiteita, joista osa on reseptivalmisteita. Paikallishoitojen teho pigmentaatioon on usein heikko.