Yleistä

Limarakkula (myksoidi kysta, mukoosi kysta) on melko harvinainen, mutta helposti tunnistettava syylämäinen rakkula sormen tai varpaan kärkinivelen kohdalla tai kynnen tyvessä. Sen on yleensä iäkkäiden vaiva, useammin naisten (70 %) kuin miesten (30 %). Limarakkula liittyy useimmiten nivelkulumaan tai muuhin nivelvaurioon. Kysta on yhteydessä nivelonteloon tai sijaitsee sen lähellä ja sisältää nivelnestettä. Muutos on vaaraton, mutta se saattaa olla kivulias.

Ison nivelen, yleisimmin ranteen, alueella esiintyvää pattia kutsutaan ganglioksi eli hyytelörakoksi. Se on samankaltainen jännetupen tai nivelkapselin pullistuma, joka sisältää kirkasta hyytelömäistä eritettä.

Oireet

Myksoidi kysta joko ilmestyy nopeasti tai se alkaa pienenä kohoumana, joka kuukausien mittaan kasvaa syylämäiseksi tai läpikuultavaksi rakkulaksi. Limarakkulan koko on parista millimetristä senttimetriin asti. Jos se on kynnen tyvessä, kynteen kehittyy pitkittäinen vako (ks. kuva ). Suurin osa limarakkuloista on kärkinivelen kohdalla sormen yläpinnalla (ks. kuva ) tai sivulla (ks. kuva ). Limarakkula voi kasvaessaan kipeytyä.

Kuva

Limarakkula (myksoidi kysta). Limarakkula (myksoidi kysta) voi mekaanisesti painaa kynnen tyviosaa ja aiheuttaa pitkittäisen painauman kynteen. Limarakkulan onnistuneen hoidon jälkeen kynnen normaali muoto palautuu, jos hoito ei ole vaurioittanut kynnen kasvualuetta.

Kuva

Limarakkula (myksoidi kysta) 60-vuotiaan naisen sormessa. Myksoidi kysta on melko harvinainen, mutta helposti tunnistettava syylämäinen rakkula sormen tai varpaan kärjessä tai kynnen tyvessä. Se liittyy usein liittyy nivelkulumaan tai muihin nivelsairauksiin.

Kuva

Myksoidi kysta, varvas. Limarakkula varpaassa voi muistuttaa syylää tai känsää. Siitä tulee kirkasta, sitkeää limaa, kun siihen pistää reiän isolla neulalla.

Taudin toteaminen

Diagnoosi on yleensä helppo, sillä sormissa ja varpaissa on harvoin muita kystamaisia muutoksia. Joskus limarakkula voi muistuttaa syylää. Diagnoosi varmistuu, jos rakkulaan pistetään reikä suurikokoisella injektioneulalla. Rakkulasta tulee kirkasta, kankeaa (visköösiä) nestettä.

Itsehoito

Pieniä rakkuloita ei tarvitse hoitaa, ja ne voivat hävitä itsekseen muutaman vuoden kuluessa.

Milloin hoitoon

Kivuliaat ja suuret limarakkulat on hyvä näyttää lääkärille, joka voi ohjata hoidon tarvittaessa erikoislääkärille. Rakkulan voi punktoida ja tyhjentää ja siihen voi ruiskuttaa kortisonia. Toimenpiteeseen liittyy infektioriski. Limarakkulan voi myös hoitaa toistuvalla nestetyppijäädytyksellä (kryohoidolla). Hankalat limarakkulat poistetaan kirurgisesti (ks. kuva ). Kaikkiin hoitoihin liittyy uusiutumisriski, pienin kuitenkin kirurgiaan.

Kuva

Myksoidi kysta (kynnenvierusrakkula) hoidon jälkeen. Kynnenvierusrakkula (myksoidi kysta) on poistettu kirurgisesti ja uusiutuminen pyritty estämään sähköhyydytyksellä (“polttamalla”).

Ehkäisy

Limarakkulan ilmaantumista ei voi ehkäistä.