Karttakieli (lingua geographica) on hyvänlaatuinen, krooninen tai uusiutuva kielen vaiva, jota on 2–3 %:lla väestöstä. Sitä esiintyy niin lapsilla kuin aikuisillakin ja kaksi kertaa enemmän naisilla kuin miehillä. Karttakieli on useimmiten oireeton, mutta tietyt ruoka-aineet voivat kirvellä suussa. Karttakieleen saattaa olla perinnöllinen alttius, ja se liittyy joskus muihin sairauksiin, kuten psoriaasiin, Reiterin tautiin (ks. Reaktiivinen niveltulehdus), astmaan tai atopiaan.
Karttakielen oireet
Kielen yläpinnalle ja reunoihin ilmaantuu karttamaisesti punoittavia alueita, joista kielen nukka häviää. Nämä paljaat alueet muistuttavat haavapintoja (kuva ). ”Kartta” muuttuu jatkuvasti, jopa päivittäin. Karttakieli on useimmiten oireeton, mutta happamat juomat, alkoholi, voimakkaat mausteet ja tupakointi voivat aiheuttaa kielessä kirvelyä. Joskus stressi voi pahentaa oireita.
Karttakieli on yleisempi henkilöillä, joilla on uurrekieli (lingua plicata; kuva ). Uurrekieli ei ole sairaus vaan viaton kielen rakenteen poikkeama.
Karttakielen toteaminen
Diagnoosiin riittää yleensä vilkaisu suuhun ja tieto oireen pitkästä kestosta ja muutosten vaihtuvasta sijainnista. Joskus voi olla tarpeen ottaa koepala.
Karttakielen itsehoito
Karttakieltä ei tarvitse hoitaa, eikä siihen ole käytettävissäkään parantavia hoitokeinoja.
Milloin lääkäriin?
Jos karttakieli vaikuttaa liittyvän johonkin edellä mainittuun tautiin, on se hyvä näyttää lääkärille tai hammaslääkärille. Perustaudin hoito voi vaikuttaa myös karttakielen oireiluun. Jos karttakielen oireet ovat ajoittain hankalat, voidaan hoitona käyttää esimerkiksi paikallisesti puuduttavia aineita tai kortisonivalmisteita.
Karttakielen ehkäisy
Kielen pintaa ärsyttävien aineiden välttäminen ja tupakoinnin lopettaminen vähentävät kirvelyä mutta eivät poista itse ilmiötä. Karttakieltä ei voi tiettävästi muutenkaan ehkäistä.
Lisää tietoa karttakielestä
Terve suu -oppaan artikkeli Kielen oireita ja sairauksia
Kirjallisuutta
- Saves O, Kullaa A, Salo T. Mitä kieli kertoo terveydestä? Duodecim 2019;135(15):1345–53.
- Kelsch RD. Geographic tongue. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 14.5.2018.