Pinnallinen laskimotulehdus esiintyy alaraajojen ihon alla sijaitsevissa pintalaskimoissa (ks. kuva ). Laskimotulehdus on kiusallinen ja yleensä melko vaaraton, mutta se lisää vaaraa syviin laskimoveritulppiin.

Kuva

Laskimotulehdus ja laskimotukos. Pinnallisen laskimotulehduksen ja syvän laskimotukoksen erot. Laskimotulehdus on ihon alla sijaitsevissa pintalaskimoissa, laskimotukos syvällä lihasten välissä sijaitsevissa laskimoissa.

Laskimotulehduksen syyt

Laskimotulehdukselle altistavat alaraajojen krooninen laskimoiden vajaatoiminta ja suonikohjut, säären alueen ihoon kohdistunut vamma, synnynnäiset hyytymishäiriöt ja muutamat sairaudet. Sairaus on yleisempi kuin syvä laskimotukos.

Laskimotulehduksen oireet

Sääressä tai reidessä ihon alla oleva laskimo on kipeä, sen ympärys on punoittava, turvonnut ja kuumottava. Suonen kohdalla tuntuu aristava kova juoste, joka johtuu pintalaskimon tukkeutumisesta.

Pintalaskimon tukkeumasta ei tukos lähde liikkeelle, joten sen aiheuttamaa keuhkoveritulpan vaaraa ei ole. Tavallista laajempi pinnallinen laskimotukos voi levitä syviin laskimoihin, jolloin keuhkoveritulpan vaara on olemassa. Laajan laskimotukoksen yleisoireena voi olla kuumetta.

Laskimotulehduksen itsehoito

Paikallista laskimotulehdusta voi hoitaa kotikonstein, jos laskimo on tulehtunut vain muutaman senttimetrin pituudelta. Jalassa käytetään tukisukkaa ja raaja pidetään mahdollisuuksien mukaan koholla. Kylmäpakkaus auttaa kipuihin. Tulehdukseen kannattaa käyttää paikallisesti käytettäviä tulehduskipulääkevoiteita tai geelejä (ks. Kipulääkkeet), jotka hidastavat tulehduksen leviämistä ja estävät uusiutumista. Lääkitys auttaa yleensä 3–5 päivässä. Paikallisesti käytettävä hyytymistä estävä voide (Hirudoid®, Trombosol®) saattaa nopeuttaa paranemista.

Pinnallisen laskimotulehduksen yhteydessä on hyvä olla liikkeellä niin paljon kuin kipeä jalka sallii. Liikkuminen vähentää syvän laskimotukoksen vaaraa.

Punoitus ja turvotus häviävät tavallisesti 2–3 viikossa. Tukkeutunut suoni voi tuntua kiinteänä juosteena kuukausien ajan, mutta se ei ole vaarallista.

Milloin hoitoon?

Osalla potilaita pinnalliseen laskimotulehdukseen liittyy samanaikaisesti syvä laskimotukos. Siksi on syytä aika herkästi hakeutua lisätutkimuksiin, jos laskimotulehduksen alue on laaja (yli 5 cm) ja äkäinen, sekä etenkin jos ilmenee turvotusta nilkassa ja sääressä.

On muitakin alaraajan ihon sairauksia, joihin liittyy aristava punoitus. Näistä tärkein on ruusu (kuva ) tai muu tulehdus. Ne tarvitsevat välitöntä antibioottihoitoa.

Kuva

Ruusu (erysipelas) sääressä. Ruusu eli erysipelas vasemmassa sääressä. Kipeä, punoittava ja kuumottava ihomuutos, johon yleensä liittyy kuumetta. Ks. artikkeli Ruusu (erysipelas).

Laskimotulehduksen hoito

Laajassa pinnallisessa laskimotulehduksessa lääkäri määrää herkästi jalan laskimoiden kaikututkimuksen selvittääkseen, onko mukana myös syvä laskimotukos. Paikallisesti käytettävät voide- tai geelimuotoiset tulehduskipulääkkeet voivat lievittää oireita. Yli 5 cm:n laajuisen laskimotulehduksen hoitoon käytetään ihon alle pistettävää fondaparinuuksia (aktivoituneen hyytymistekijä X:n estäjä) tai hepariinivalmistetta (Klexane®) kerran päivässä. Antibiootti ei tehoa pinnalliseen laskimotulehdukseen.

Laskimoiden leikkaushoito tulee kyseeseen, jos laskimotulehdus uusii usein.

Laskimotulehduksen ehkäisy

Alaraajan laskimoiden vajaatoiminnassa pinnallisen laskimotulehduksen vaara on suurentunut. Vaaraa voidaan todennäköisesti parantaa laskimoiden vajaatoimintaan liittyvän turvotuksen hoidolla (esimerkiksi tukisukalla, ks. Suonikohjut), mutta sen tehosta laskimotulehduksen ehkäisyssä ei ole tutkimuksia.

Kirjallisuutta

  1. Mustonen P. Pinnallinen laskimotulehdus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 1.4.2019.