Sarveistappeja esiintyy noin puolella nuorista ja hiukan harvemmin aikuisilla. Haitta on lähinnä kosmeettinen, mutta oireet voivat olla häiritsevän voimakkaat muutamalla prosentilla. Taipumus kuivaihoisuuteen pahentaa oireita, ja sarveistapit ovatkin yleisempiä atooppisen taipumuksen yhteydessä.
Keratosis pilariksen oireet
Keratosis pilarista on useimmin olkavarsien ulkosivuilla (kuva ) ja reisissä, joskus myös kasvoissa tai pakaroissa. Iho tuntuu karhealta ja sarveistappien ympärillä voi olla punoittava rengas. Monella oireet pahenevat talviaikaan ja iho voi myös kutista, etenkin jos taustalla on kuivaihoisuutta. Keratosis pilaris on yleensä voimakkaimmillaan murrosiässä ja alkaa sen jälkeen vähentyä. Osalla sarveistapit häviävät kokonaan aikuisikään mennessä.
Punoittavaa keratosis pilarista voi olla myös poskilla korvien edustalla (kuva ) ja kulmakaarissa. Kasvomuutoksista käytetään nimeäkeratosis pilaris atrophicans facieitaiulerythema ophryogenes, ja se voi aiheuttaa myös kulmakarvojen harvenemista.
Keratosis pilariksen toteaminen
Diagnoosiin riittää punakirjava, karhea iho taudin tyyppipaikoilla, etenkin olkavarsien ulkosivuilla.
Keratosis pilariksen itsehoito
Perus- ja kosteusvoiteista on jonkin verran apua. Sarveistapit pehmentyvät karbamidia (ureaa) tai muita kuorivia ainesosia sisältävillä voiteilla. Punoitukseen näillä ei ole juurikaan vaikutusta.
Milloin lääkäriin?
Lääkärissä käynti on tarpeen, jos diagnoosissa on epäselvyyttä tai jos itsehoito ei auta riittävästi. Aknen hoitoon tarkoitettuja retinoidivoiteita voidaan käyttää sarveistappien pehmittämiseen. Punoittavaa ihottumaa voidaan hoitaa lyhytaikaisesti keskivahvalla kortisonivoiteella tai takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoiteella. Kasvojen keratosis pilarista hoidetaan joskus myös kemiallisilla kuorinnoilla tai laserilla.
Keratosis pilariksen ehkäisy
Taipumus on ainakin osittain perinnöllinen eikä sitä voi ehkäistä.
Kirjallisuutta
- Alai AN. Keratosis pilaris. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 12.5.2022.
- Wang JF, Orlow SJ. Keratosis pilaris and its subtypes: associations, new molecular and pharmacologic etiologies, and therapeutic options.Am J Clin Dermatol 2018;19(5):733–57.