Syyt ja oireet
Jalkaterän ongelmat ilmenevät yleensä kipuina, jotka tuntuvat etenkin kävellessä. Valtaosassa syy kipuihin on jalkaterän asennossa ja toiminnassa. Ylipaino ja ikääntyminen muuttavat jalan normaalia holvirakennetta, ja erityisesti jalan poikittaisholvin madaltuminen altistaa etujalan kiputiloille. Huonot jalkineet voivat altistaa jalan virheasennolle, yksipuolinen rasitus taas voi kohdistaa kuormituksen epätasaisesti. Vähitellen rasitus voi johtaa pysyvämpiin muutoksiin, joista yleisimpiä ovat vaivaisenluu, etujalan kiputila (metatarsalgia), hermopinteet (esim. Mortonin tauti) sekä kantaluun alla tuntuva jalkapohjan jännekalvon kiputila. Tässä plantaarifaskiitissa kipu tuntuu kantaluun etuosan alla sekä tätä kohtaa painaessa että kävellessä. Röntgenkuvassa nähdään usein ”luupiikki”, joka ei kuitenkaan ole vaivan syy vaan seuraus.
Jalkaterän alueella vaikuttavat myös yleiset sairaustilat. Niinpä kipujen syynä voivat olla tulehdukset, verenkierron ongelmat tai erityisesti ukkovarpaan tyviniveleen kiputilan aiheuttava kihti. Ukkovarpaan tyvinivelen nivelrikko muistuttaa oireiltaan (kipu ja jäykkyys) ja hoidoltaan vaivaisenluuta, paitsi että nivelessä ei ole virheasentoa.
Itsehoito
Jalkaterän asentovirheistä johtuvia kiputiloja voidaan helpottaa sopivasti laaditulla voimisteluohjelmalla tai jalkapohjatuella, jonka hankinta kuitenkin edellyttää usein asiantuntijan kannanottoa. Lisäksi hyötyä on hieronnasta ja kylmäpakkauksista. Plantaarifaskiitin hoidossa tehoavat tulehduskipulääkkeet ja jalkaterän venyttely, johon on saatavissa myös tarkoitusta varten suunniteltuja yövenytyslastoja.
Diabeetikon päivän rutiineihin kuuluu jalkojen kunnon tutkiminen, kuivan ihon rasvaaminen ja ihon rikkoutumien hoito tulehdusten estämiseksi.
Milloin hoitoon?
Jos jalkaterän kipuja ei saa hallintaan kotikonstein tai mikäli niihin liittyy muita oireita, kuten tulehduksen merkkinä kuumotusta ja turvotusta, on syytä hakeutua tarkempiin tutkimuksiin. Tutkimuksista tärkeimpiin kuuluu jalkaterän asennon ja toiminnan tutkiminen, mutta tarpeen mukaan tehdään myös laboratorio- ja röntgentutkimuksia. Asentovirheiden tärkeimpiä hoitoja ovat jalkaholvia korottavat jalkatuet sekä riittävän tilavat ja matalat kengät.
Joissain tapauksissa hermopinteen vapauttamiseksi tarvitaan leikkaushoitoa. Myös hyvin hankalaksi kehittynyt vaivaisenluu sekä ukkovarpaan tyvinivelen nivelrikko voivat vaatia leikkausta.
Ehkäisy
Jalkojen kiputilojen ennaltaehkäisyksi tärkeää on välttää ylipainoa, käyttää riittävän väljiä jalkineita, jotka eivät pakota jalkaterää virheasentoon, sekä harrastaa jalkaterää vahvistavaa liikuntaa.
Kirjallisuutta
- Kallio P. Nilkan ja jalkaterän kiputilat aikuisilla. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 10.12.2020.
- Pohjolainen T, Mäenpää H. Nilkan ja jalkaterän sairaudet. Kirjassa Arokoski J ym. (toim.). Fysiatria. Kustannus Oy Duodecim 2009 (päivitetty 4.8.2015).