Sosiaali- ja terveysalan lähihoitajan perustutkinto antaa pätevyyden perustason hoitoon, huolenpitoon ja kasvatukseen. Koulutus tuottaa kaikille lähihoitajille perusvalmiudet tukea, ohjata, hoitaa ja kuntouttaa eri-ikäisiä, taustaltaan erilaisia ihmisiä heidän monenlaisissa elämäntilanteissaan. Koulutus voidaan suorittaa ammatillisessa peruskoulutuksessa, näyttötutkintona tai oppisopimuskoulutuksena.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Se muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Osaamisaloihin sisältyy neljä pakollista tutkinnon osaa. Jalkojenhoidon osaamisalalla ne ovat kasvun ja osallisuuden edistäminen (25 osp), hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen (30 osp), jalkojenhoitotyössä toimiminen (40 osp) ja jalkojen terveyden edistämisessä toimiminen (35 osp). Tutkintonimike on lähihoitaja.

Osaaminen

Tutkinnon suorittaneella on valmiudet tehdä perusjalkojenhoitotyötä (taulukko Sosiaali- ja terveysalan peruskoulutuksen suorittaneen lähih) sosiaali- ja terveysalan sekä kuntoutuksen erilaisissa työyhteisöissä tai ammatinharjoittajana. Hän osaa ohjata asiakasta sekä erilaisia ryhmiä muun muassa jalkaterveyden edistämisessä ja jalkojen omahoidon toteuttamisessa sekä ennaltaehkäistä alaraajojen asentovirheiden ja rasitusvammojen syntymistä.

Useat toisen asteen oppilaitokset tarjoavat jalkojenhoidon koulutusta lähihoitajille. Opintojen osaksi valittu jalkojenhoidon osaamisala antaa valmiudet esimerkiksi vanhustyöhön, mutta ei useinkaan vaikeampien jalkavaivojen hoitoon.

Työskentely

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneen lähihoitajan (jalkojenhoidon osaamisala) työpaikka voi olla julkisella, yksityisellä tai kolmannella sektorilla. Hän voi työskennellä hoidon ja huolenpidon, vanhus- ja vammaispalvelujen, ohella erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon avohoidon sekä laitoshoidon työtehtävissä. Työpaikka voi olla perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa, vuodeosastoilla, kotihoidossa. Lähihoitaja voi toimia myös yrittäjänä, muun muassa jalkojenhoitotyössä.

Lähihoitaja toimii moniammatillisessa yhteistyössä ja osaa työskennellä monikulttuurisesti. Hänellä on valmiudet työskennellä sosiaali- ja terveysalan säädösten ja muiden alan ohjeiden mukaan.

Työssään lähihoitaja ottaa huomioon kestävän kehityksen ja käyttää alan työmenetelmiä, -välineitä, materiaaleja ja tuotteita kustannustehokkaasti. Lähihoitaja huolehtii työturvallisuudesta sekä omasta työhyvinvoinnistaan.

Taulukko 1. Sosiaali- ja terveysalan peruskoulutuksen suorittaneen lähihoitajan osaaminen.
Suunnittelu ja arviointi Jalkojenhoidon suunnittelu, toteutus, arviointi; lähtökohtana asiakkaan sairaudet ja niiden vaikutus jalkaterveyteen ja toimintakykyyn
Diabeetikon jalkojen riskiluokituksen arviointi
Hoito Yleisimpien hoitomuotojen hallinta
Iho- ja kynsimuutosten tunnistaminen ja hoito
Jalkaterän virheasennot ja toimintojen arviointi ja hoito
Passiivinen liikehoito, hieronta
Ohjaus Asiakkaan, läheisten sekä hoitohenkilökunnan ohjaus
Jalkojen omahoito, tukipohjallisten käytön ohjaus, jalkavoimistelun ohjaus