Kilpirauhanen on kaulan alaosassa sijaitseva, noin 20 grammaa painava parillinen elin. Sen tehtävänä on tuottaa tyroksiinihormonia, joka on välttämätön aineenvaihdunnan säätelyssä. Tyroksiinin mittaamisella saadaan tietoa kilpirauhasen toiminnasta.
Lyhenteessä T4-V kirjain T tarkoittaa tyroksiinia. Numero 4 viittaa siihen, että tyroksiinimolekyylissä on neljä jodimolekyyliä. V tulee sanasta "vapaa". Suurin osa tyroksiinista kiertää veressä proteiiniin (kantajavalkuaisaineeseen) sitoutuneena, vain pieni osa on vapaana. Ainoastaan vapaa tyroksiini pystyy hoitamaan hormonin tehtäviä. Mittaamalla vapaata tyroksiinia saadaan kuva toimivan hormonin määrästä.
Tyroksiinin määrää mitataan, kun arvioidaan kilpirauhasen hormonitoimintaa esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnan tai liikatoiminnan toteamiseksi. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa (hypotyreoosi) tyroksiinin määrä veressä on alle viitealueen ja kilpirauhasen liikatoiminnassa (hypertyreoosi) yli viitealueen. T4-V-tutkimuksen ohella kilpirauhasen toiminnan tutkimiseen käytetään yleisimmin tyreotropiinin (TSH) mittausta, joka on nopeammin toimintahäiriöissä reagoiva kuin tyroksiini.
Jos potilaalla on kilpirauhasen toimintaan vaikuttava lääkitys, kuten tyroksiini (Thyroxin®, Medithyrox®) tai karbimatsoli (Tyrazol®), käytetään tyroksiiinin mittausta hoidon seurannassa ja lääkehoidon annoksen arvioinnissa.
Tutkimukseen valmistautuminen
Näytteenottoa varten ei tarvitse olla ravinnotta.
Mikäli käytössä on tyroksiini- lääkitys (esimerkiksi kauppanimi Thyroxin®, Medithyrox®), näyte tulee ottaa aamulla ennen lääkettä. Tyrazol®nimisen lääkkeen (karbimatsoli) saa ottaa normaalisti ennen näytteenottoa.