Muiden maiden liikennekulttuuri ja liikenteen valvonta poikkeavat usein Suomen oloista. Liikenteessä saattaa olla jarruttomia, ajovalottomia tai muutoin huoltamattomia autoja. Myös tiet ovat usein huonossa kunnossa. Kehitysmaissa tapahtuu suhteellisesti enemmän vakavia liikenneonnettomuuksia ja -tapaturmia kuin teollistuneissa maissa. Liikenneonnettomuudet ovatkin nykyään yleisin matkailuun liittyvä kuolinsyy. Uusissa oloissa jalankulkijan ja autoilijan ei ole aihetta luottaa kotimaassa opittuihin liikennetapoihin. Aikaerorasitus vaikuttaa autolla ajamiseen. Kuljettajan nukahtamisriski on suurimmillaan aamuyöstä ja riskiä lisää pitkä valveillaoloaika ja unen puute. Tämä on tärkeä muistaa, kun suunnitellaan lentomatkojen jälkeisiä jatkoyhteyksiä kohdemaassa tai paluukuljetuksia kotimaassa.
Kotimaasta voi olla hyvä ottaa mukaan lasten turvaistuin tai istuinkoroke vuokra-autossa tai linja-autossa käytettäväksi. Myös oma pyöräily- tai moottoripyöräkypärä on hyvä ottaa mukaan. Heijastinta, turvavöitä ja suojakypärää kannattaa käyttää, eikä päihteiden vaikutuksen alaisena pidä ajaa, vaikka paikalliset lait tämän sallisivatkin. Kävelymatkoilla mukaan kannattaa varata taskulamppu.
Skootteria, moottoripyörää ja -kelkkaa sekä mönkijää yms. ajoneuvoa vuokratessa on syytä ottaa huomioon, että näiden ajoneuvojen ajo-ominaisuudet poikkeavat tutusta autosta ja saattavat yllättää kokemattoman kuljettajan etenkin vieraassa maassa. Kunnon kartta tai navigaattori helpottaa ajamista ja auttaa keskittymään varsinaiseen ajamiseen. Vasemmanpuoleinen liikenne on riski myös jalankulkijalle, esimerkiksi katua ylittäessä.