K-vitamiinin saanti eri ruoka-aineista
Mitä runsaampaa K-vitamiinin saanti ravinnosta on, sitä vähemmän K-vitamiinin saannin vaihtelut vaikuttavat Marevan-lääkkeen annosteluun. Myös perimä vaikuttaa Marevan-lääkkeen aineenvaihduntaan.
Vihreitä lehtikasviksia – ruusukaalia, pinaattia, nokkosta, lehtikaalia – tulee käyttää kohtuudella. Esimerkiksi lautasellinen pinaattikeittoa tai 2–3 nuppua ruusukaalia ei aiheuta ongelmia. Greippi- ja karpalomehuja ei tule käyttää, sillä ne vaikuttavat lääkkeen aineenvaihduntaan hidastavasti ja voivat johtaa lisääntyneeseen vuotoriskiin. Muita rajoituksia ei kasvisten, marjojen ja hedelmien osalta juurikaan ole.
Mustaherukoissa on jonkin verran K-vitamiinia, mutta niitä ei erityisesti tarvitse välttää. Jos varfariinihoidon vaikutusta kuvaava INR-laboratorioarvo heittelee, voi kokeilla marjojen osalta niiden yhteismäärän rajoittamista noin 2 desilitraan päivässä. Tämä koskee siis marjojen kokonaismäärää kaikki marjat mukaan lukien. Suositus ei johdu K-vitamiinista, sillä suurimmassa osassa marjoja K-vitamiinia on vain vähän. Taustalla ovat ilmeisesti marjojen sisältämät bioaktiiviset yhdisteet, jotka vaikuttavat lääkkeen tehoon.
Vastoin yleistä harhakäsitystä sitrushedelmien K-vitamiinipitoisuus on olematon, eikä niitä tarvitse välttää.
Yleisiä ravitsemusohjeita varfariinihoidon aikana
Ravintolisistä saatavat suurehkot annokset A-, C-, E- ja K-vitamiineja vaikuttavat hoitotasoon. Esimerkiksi 500 mg C-vitamiinia sisältäviä valmisteita ei tulisi käyttää. D-vitamiinivalmisteilla ei ole yhteisvaikutusta Marevan-hoidon tehoon.
Luontaistuotteita tulee välttää, sillä ne voivat vaikuttaa Marevan-lääkkeen aineenvaihduntaan. Kalaöljyvalmisteet vaikuttavat veren hyytymiseen, joten niiden käytöstä tulee neuvotella lääkärin kanssa. Paastoa ei suositella Marevan-hoidon aikana.
Alkoholia tulee Marevan-hoidon aikana käyttää vain satunnaisesti ja kohtuudella (esimerkiksi lasi viiniä aterialla). Tonic-vesi sisältää lääkkeen vaikutusta voimistavaa kiniiniä, joten sitä ei tule käyttää.
Liian tiukka ruokavalio-ohjeistus voi johtaa kovin vähäiseen K-vitamiinin saantiin ja edelleen herkästi heitteleviin INR-arvoihin. Tällaisessa tilanteessa ruokavalion monipuolistaminen yleensä auttaa. Suurella todennäköisyydellä muutos vaikuttaa aluksi INR-arvoon. Tällöin lääkkeen annostelu muokataan sopivaksi, ja sen jälkeen hoitotasapainossa pysyminen onkin yleensä huomattavasti aiempaa helpompaa. Varfariinin annostus sovitetaan siis aina potilaan ruokavalioon eikä toisin päin.
Kirjallisuutta
- Lassila R. Varfariinihoito. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 24.10.2022.